You are not logged in.




Monday, April 26th 2010, 12:21pm

One zone not working correctly

I have one zone that is not working in my front yard. When turned on by the timer, the value is opened but does not get much pressure. If I open the bleed screw the system comes on correctly. The one thing that I did notice when looking through all the posts was that the height of the valve (anti-syphon type) needs to be 12 inches above the highest sprinkler. Unfortunately it is not. Would that cause a lack of pressure? or do I have a leak I need to find?


Monday, April 26th 2010, 1:53pm

Try replacing the solenoid to that one zone.



Posts: 1,600

Location: USA


Monday, April 26th 2010, 2:02pm

The diaphragm's bad. Depending which valve you have you can replace the diaphragm or changing the valve adapter is sometimes a better option. Plastic change the adapter. They're cheap enough. With brass if the valve isn't super old they sell rebuild kits or you can just change it.


New Member


Monday, April 26th 2010, 2:31pm

I have tried different solenoids and I get the same result. They are plastic Rainjet valves. Any idea on where to get the replacement parts?



Posts: 1,600

Location: USA


Monday, April 26th 2010, 3:55pm

It's probably one of these three diaphragms. Different name on the valve same diaphragm.

If you don't see it there I'll need the model number or a picture of the valve. If it's a valve adapter just change the whole adapter.

This post has been edited 1 times, last edit by "mrfixit" (Apr 26th 2010, 4:01pm)


Supreme Member

Posts: 4,530

Location: Metro NYC


Monday, April 26th 2010, 4:39pm

A failed diaphragm assembly could leave some pieces in the pipe. Odds are good that it's the 100232-H assembly, and that a plastic piece broke away. Flush the valve once you have the top off. If all the heads on a zone are located higher than the antisyphon valve feeding them, you have no backflow protection.


New Member


Tuesday, April 27th 2010, 10:06am

Thanks for the help. It was the diaphram, I replaced it last night (if I recall it was the RJ711) and they had the diaphram at OSH (local hardware store). What threw me was that both of the valves that I tried had bad diaphrams.

Rate this thread