You are not logged in.

Reply

Dear visitor, welcome to SPRINKLER TALK FORUM - You Got Questions, We've Got Answers. If this is your first visit here, please read the Help. It explains how this page works. You must be registered before you can use all the page's features. Please use the registration form, to register here or read more information about the registration process. If you are already registered, please login here.

Attention: The last reply to this post was 549 days ago. The thread may already be out of date. Please consider creating a new thread.

Message information
Message
Settings
Automatically converts internet addresses into links by adding [url] and [/url] around them.
Smiley code in your message such as :) is automatically displayed as image.
You can use BBCode to format your message, if this option is enabled.
Security measure

Please enter the letters that are shown in the picture below (without spaces, and upper or lower case can be used).

The last 2 posts

Tuesday, March 19th 2013, 1:56pm

by mrfixit

Did you forget to put the spring back in the valve when you changed the diaphragm?

Monday, March 18th 2013, 10:38pm

by AATA

Valve randomly turns on and off

I recently purchased a house that's about 7 years old with 14 zones controlled by a Rain Bird controller. A couple weeks ago we got a lot of rain and 2 of the zones that are located away from the other 12 zones stopped turning on. I could turn them on manually by turning the solenoid, but they wouldn't turn on by the bleeder. I realized that the wire connectors were buried in the mud for the 2 valves (they had waterproof connectors), so I assumed something got shorted.

Assuming it was electrical, I changed the solenoid and that didn't fix it, so I put a new diaphragm and it worked perfect. It's possible I was dealing with multiple issues and now it's down to one. I decided to replace both the solenoid and diaphragm on the second one and it turns on and off with the controller like it should. I thought everyone was fixed, but then I notice the sprinklers turning on for a split second and then turning off. It just turns on for a quick second, like a pulse and then turns off. I turned the flow control to off and can hear the solenoid trying to turn on the valve, but with the flow off, it obviously doesn't flow water. It seems like it's getting a signal randomly to turn on and off? I put the solenoid from the one that's working and the same thing happened, so it has something to do with that zone/wiring?

Do I have a bad controller or can something else be causing this?

Thanks in advance for any tips.